Verschuiving van het zadel kan om verschillende redenen voorkomen, zoals; een slecht passend zadel, asymmetrie van de ruiter, asymmetrie in de thoracolumbale gebied (gedeelte van de paardenrug onder het zadel) en ook vanwege kreupelheid. Dit artikel gaat in op het onderzoek naar de relatie tussen verschuiving van het zadel en kreupelheid van de achterbenen.
Honderdachtentwintig paarden werden prospectief getest en hun thoracolumbale vorm en zadel werden ook beoordeeld en gecategoriseerd. De paarden werden in 5 categorieën onderverdeeld: kreupelheid van de achterbenen, voorbeen kreupelheid, zowel kreupelheid aan de achter- en voorbenen, paarden met thoracolumbale problemen, en gezonde paarden. De paarden werden geëvalueerd wanneer ze door de eigenaar werden gereden en ten minste één andere ervaren ruiter. Kreupelheid en zadelverschuiving kregen een cijfer voor en na diagnostische verdoving.
De resultaten laten zien dat het zadel consequent naar één kant gleed in 54% van de paarden met kreupelheid van de achterbenen. In vergelijking met slechts 4% van de paarden met voorbeen kreupelheid en 0% bij paarden met rugpijn of gezonde paarden. Zadelverschuiving werd geëlimineerd bij 97% van de paarden bij gebruik van diagnostische uitverdoving, dus hier was een duidelijk oorzakelijk verband. Zelfs subtiele kreupelheid van de achterste ledematen verhoogde de incidentie van zadelverschuiving en dus kan zadelverschuiving worden gebruikt als een indicator voor kreupelheid van de achterbenen. Er werd ook vastgesteld dat het zadel in 86% consequent naar de zijkant van het kreupele achterbeen gleed. Bovendien hadden geen paarden met zadelverschuiving significante asymmetrie in het thoracolumbale gebied. Dit toont aan dat kreupelheid van de achterbenen een belangrijke factor is bij het voorkomen van zadelverschuiving.
Dus als je zadel altijd naar bijvoorbeeld links schuift is de kans aanwezig dat er ergens in het linkerachterbeen een subtiele kreupelheid is. Natuurlijk super goed dat je de zadelpasser al hebt laten komen, dat je aan je eigen symmetrie werkt en ook het rechtrichten van je paard, maar laat in dit geval ook een dierenarts, dierfysio of osteopaat naar de achterhand kijken.
Bron: PubMed