Problemen aan het bewegingsapparaat bij je hond, hoe herken je dat?

Deel 1

Er is veel verschil in het karakter en in de bouw van honden. Sommige honden geven snel aan wanneer ze pijn hebben. Andere honden verbergen dit en wordt de pijn pas zichtbaar wanneer ze echt niet verder kunnen. Als je fysieke problemen vroegtijdig wilt signaleren, kan je zelf regelmatig je hond observeren en zelfs enkele testen voor het bewegingsapparaat uitvoeren. In dit artikel leggen we uit welke pijnsignalen je hond kan tonen, waar je naar moet kijken terwijl je de hond observeert en ook hoe je een screening kan doen van de bewegelijkheid van je hond.

Hoe kan je pijn herkennen bij je hond?

De International Association for the Study of Pain (IASP) definieert pijn als een onplezierige, sensorische en emotionele gewaarwording. Deze wordt geassocieerd met actuele of potentiële weefselbeschadiging of beschreven in termen van beschadiging. Hier zijn veel mogelijke oorzaken voor. Een van de oorzaken is een probleem in het bewegingsapparaat. Wanneer je pijn beoordeelt is het belangrijk om ook naar het totaalplaatje te kijken. Een hond kan hijgen omdat hij het warm heeft of net intensief gespeeld heeft, maar een hond kan ook hijgen omdat hij pijn heeft. Ook kan het een combinatie van deze factoren zijn.

Signalen die kunnen duiden op pijn bij de hond zijn:
  • Een vocale reactie zoals janken, blaffen of grommen, bijvoorbeeld bij het omdoen van een halsband of tuig.
  • Afwijkingen in de gebruikelijke houding en beweging, bijvoorbeeld niet meer willen springen, traag lopen of moeilijk opstaan.
  • Verandering in gedrag, met name het verschil in hoe hij reageert op andere honden of mensen. Vaak reageren honden die pijn hebben agressiever of angstiger dan voorheen.
  • Hijgen, trillen of bibberen.
  • Veranderingen in de hartslag of ademhaling.
Observatie van je hond

De lichaamsbouw en voedingstoestand van honden kan enorm variëren. Sommige honden zijn juist gebouwd voor snelheid en hebben lange benen en een smal lichaam zodat er veel bewegingsvrijheid is voor de benen. Andere honden zijn juist meer gebouwd voor kracht en hebben meer dichtheid van de beenderen en zijn breder gebouwd. Door de andere bouw zal de hond ook anders bewegen. Ook de voedingstoestand geeft een ander beeld wanneer je naar de hond kijkt. Wanneer een hond zwaarder is dan komt er meer belasting op de gewrichten. Ondanks deze grote verschillen in de bouw kan je toch je hond goed observeren voor mogelijke problemen aan het bewegingsapparaat terwijl je hond stilstaat. Hierbij staat de hond recht en met alle vier benen gelijk (vierkant). Je bekijkt je hond van de voorkant, achterkant en beide zijkanten. Hierbij kijk je naar verschillen tussen de linker- en rechterkant en ook of je hond een voorkeurshouding heeft. Onderstaande tabel toont enkele aspecten waar je op moet letten.

VooraanzichtIs het hoofd recht?
Is het lichaamsgewicht gelijk verdeeld of staat hij meer op een kant?
Zijn de benen recht onder het lichaam?
Zijn de voorbenen recht of juist O-benig of X-benig?
Is een pootje naar buiten of binnen gedraaid?
ZijaanzichtIs de positie van de hals vlak, heel laag of juist heel hoog?
Loopt de rug in een vloeiende lijn?
Staan de benen recht onder het lichaam?
Staan de benen gehoekt of heel recht?
Is het lichaamsgewicht goed verdeeld over de voor- en achterhand? Een hond draagt 2/3 van zijn gewicht op de voorhand en 1/3 van het gewicht op de achterhand. 
AchteraanzichtHangt de staart recht of meer naar een kant?
Is het lichaamsgewicht gelijk verdeeld?
Staan de benen recht onder het lichaam?
Zijn de achterbenen recht of juist O-benig of X-benig?

Delen via: